Ученически вестник

Будителите днес

Веселка Терзийска

Будители днес са учителите и хората, които не се страхуват да кажат мнението си

Веселка Терзийска - 11 "а" клас

            Всяка година на 1-ви ноември честваме Деня на народните будители, почитаме паметта на българските просветители, книжовници и революционери. Спомняме си за Паисий Хилендарски, Петър Берон, Георги Раковски, Добри Чинтулов, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други. И макар че много години са минали, и днес трябва да се вслушаме в гласа на Атонския монах, който събужда народа, призовава сънародниците си да не се срамуват да се нарекат българи и в малката си „книжица” възкликва: „Ти, българино,… знай своя род и език!”.
        Днес се гордеем с нашите писатели - будители. С увлечение четем произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Захари Стоянов, Найден Геров, Любен Каравелов… Редицата е дълга. И малко тъжно ми става, че днес имената стават все по-малко.
        Будители в днешно време могат да се нарекат учителите, които ни учат да четем и пишем на роден език и като Паисий ни повтарят, че трябва да се гордеем, че сме българи. Учителите са тези, които ни поемат за ръка и ни водят по пътя на образованието и цивилизацията. Всеки ден те се срещат с различни по характер ученици и трябва да съумеят да събудят у тях желанието за знание. А това не е лека задача.
        Будител днес е и човекът, който не се страхува да каже на глас мнението си, който вижда нередностите и се бори с тях, който смята, че нещата не бива да стават по този начин. Той също е будител.
        Да се изправим и с високо вдигната глава да се опълчим на неправдата, да кажем истината. Да бъдем „будни” и да не позволяваме да има неправди. Да го направим! И не само в Деня на народните будители, а всеки ден!  

                                                       

  публикувано на 01.11.2011г.