СУ "Методий Драгинов" успешно приключи работата си по два проекта по програма "Еразъм+" през 2022 г..

СУ „Методий Драгинов“ успешно приключи работата си по два проекта по програма Еразъм+.  „Нови професионални хоризонти за по-добро бъдеще“ даде възможност на ученици от три паралелки да осъществят работна практика по специалността си в град Малага, Испания. Те бяха посрещнати топло от партньорската организация ТРИБЕКА, от автосервиза „TALLER LISA” и фондация “CUDECA”.
Учениците усвоиха нови знания в професионалните направления „Производство на облекло от текстил“,  "Автотранспортна техника" и предприемачество. В резултат от изпълнението на проектните дейности младежите получиха знания и умения, които ще ги подготвят за предизвикателствата на съвремието ни. Чрез тази работна практика учениците се запознаха и с богатата испанска култура, с международния опит в сферата си, с разнообразието на обединена Европа.
Младите предприемачи овладяха креативни методи и техники за създаване на успешен бизнес. Запознаха се с бизнес модела Канвас, със социален бизнес модел, SWOT анализ, изготвяне на маркетинг стратегия, етично бизнес поведение и много други важни и интересни начини за успяване. Автомонтьорите правиха компютърна диагностика и поправяха бензинови, дизелови, електрически и хибридни автомобили. Дизайнерите научиха как се подготвя модно ревю и как се създават дизайнерски проекти, работиха с утвърдени дизайнери и се включиха в благотворителни акции.  Момчетата и момичетата се разделиха с колегите си и работодателите с топли чувства и обещанието да се видят отново и да продължат съвместната си работа. Работодателите увериха нашите ученици, че взаимната им работа е била не само удоволствие, но и огромно удовлетворение. Вечният оптимист Ингрид от фондация  “CUDECA” завърши с топлите думи: “Тази фондация е ваш втори дом и вие сте винаги добре дошли тук”.
Завръщайки се от Испания, нашите практиканти със задоволство установиха, че са подобрили много от уменията си, обогатили са знанията си, не само в изучаваните материи, но и в личностен и социален аспект. Реализацията на този проект спомогна за повишаване на качеството на обучение в училището ни.
Учителите ни също се стараят да повишат професионализма си. Те осъществиха работно наблюдение на училища в град Сарагоса, Испания. В резултат от проведената мобилност учителите усъвършенстваха основни умения и компетентности. Обмениха се ценни идеи с испанските колеги, усвоиха се техники за внедряване на дуалната система на обучение, както и методи за валидиране на придобитите знания, обогати се инструментариума от методи и подходи на преподаване на по-малки ученици в електронна среда, осъществи се сътрудничество на международно ниво, което ще доведе до нови партньорства и възможности за надграждане на този проект чрез създаване на нови инициативи. Проектът стимулира придобиването на реално осъзнато европейско самочувствие и визия за европейско ниво на преподаване при учителския колектив. Всичко това повиши и ще продължава да повишава капацитета на училището. Насърчи се интереса на
ученици и техните родители към план-приема, подобри се качеството на подготовката насочена към придобиването на компетентности, в съответствие с европейските и международни практики.

 

ИСУ „Методий Драгинов“, 2023 г.

 

Можете да видите презентацията и в отделен подпрозорец на цял екран тук.

 


Можете да видите презентацията и в отделен подпрозорец на цял екран тук.