СУ "Методий Драгинов"

Училищен вестник

"Усмихнатата госпожа"

Есе на Магдалена Маджирова – VI клас, I място на национален конкурс

Публикуваме есето във варианта, публикуван във вестник „Аз-буки",  брой 50, 10 – 16. XII. 2020 г.

    Аз съм ученичка от шести клас и ще ви разкажа за моята учителка по „Човекът и природата“. Всъщност тя е физичката в нашето училище. И понеже е винаги усмихната, затова я наричаме „Усмихнатата госпожа!“. А и как да не е така, когато всеки път, когато имаме час при нея, започваме часа с 29 усмивки и с 29 сърчица, на-правени от нашите пръстчета! Това е знак, че тя ни чувства като едно семейство, както и ние нея, независимо че не ни е класна. Все си мисля, че да си учител, е професия, която не е за всеки. Учителите са хората, които насърчават своите ученици не само да учат, но и да опознаят света около себе си, да обичат приятелите си, да откриват и да знаят как да влияят на света. И по думите на нашата госпожа, физиката е точно от тези предмети. Аз още съм малка и не знам, но някои по-големи ученици казват, че физиката е един от най-трудните предмети. Според мен не е важен предметът, a начинът на преподава-нето му – моята госпожа е една от най-добрите. Винаги когато отиваме към нейния час, се радваме. Може би затова Вики непрекъснато говори за своите изобретения и ги демонстрира пред всички, а аз и другите ми съученици все се опитваме да се представим с рисунки в портфолиото или с изработването на различни неща. Най-много обичаме, когато трябва да представим някакъв проект – изготвяме презентации, постери, дори се преобразяваме на космонавти, които изненадващо пристигат от Космоса, или пък на цветя, които обясняват процеса на фотосинтеза и дишането на растенията. Освен че ни предава уроците по забавен начин, подготвя и приятни тестове, че когато ги видим, ние се радваме, което е доста странно. Също прави и изложби с наши рисунки и изобретения. Точно преди седмица представихме във фоайето на нашето училище изложба на тема „Малките изобретатели по пътя към природните науки“. Няма да крия, че понякога, като всички ученици, и ние сме шумни и малко се разсейваме, но тя отново показва своето добросърдечие дори и когато ни прави забележки.
     Никога няма да забравя, когато започнахме V клас, как ни посрещна с огромна усмивка и ни помогна да преодолеем доста трудния преход. Искам да изкажа своята благодарност към моята учителка и всички учители, отдадени на работата си с любов!
    Благодаря Ви, че ме научихте на толкова много неща, свързани и някои не чак толкова свързани с училище! Благодаря за всичко, на което ме е научила и на което ще ме научи!