СУ "Методий Драгинов"

Училищен вестник

Първо място за нашето училище
на Годишните награди за пътна безопасност

Средно училище „Методий Драгинов”, с. Драгиново, бе отличено с първо място в категорията „Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища” за кампанията „Знам как най-безопасно да стигна до училище”.

Годишни награди за пътна безопасност

      На 30.01.2018 г.  в „София Хотел Балкан” /Шератон/ в столицата се проведе церемонията по връчването на седмите Годишни награди за принос в пътната безопасност.
        Целта на конкурса, организиран от фондация „Годишни награди за пътна безопасност”,  е да се представят реализираните инициативи в областта на пътната безопасност, добрите практики, повишаване културата на пътя и предотвратяване на пътно-транспортните произшествия. Наградите се връчват в шест категории.

         Кампанията включва три проведени събития:

         1.Интегриран практически открит урок в двора на СУ ,,Методий Драгинов”, с. Драгиново

Интегриран урок по БДП

       На 16.05.2017 г. се проведе открит интегриран практически урок по БДП  в  часа на класа от  шестите класове  и учителя по ФВС в  двора на СУ „Методий Драгинов“, с. Драгиново, на тема: „Участниците в движението и техните задължения“. По време на подготовката за урока учениците разчертаха полигон - схема на улиците, които водят до училището, изработиха пътни знаци, табели, маркираха трасе за велосипедисти.        В началото на урока, ученици отправиха послание към всички с песен и символично изобразиха слънце, запознаха присъстващите с основните пътни знаци в близост до училището и тяхното предназначение, след което преминаха към практическата част на урока:
       Четири отбора от  четири различни краища на селото,  пристигащи на училище, трябваше да поставят пътни знаци на местата им и да начертаят пешеходни пътеки там, където е необходимо. След приключване на задачата жури, съставено от председателя на комисията по БДП,  Директора на училището и служител от КАТ, оцени точността и правилното  изпълнение на задачата.
       Учител велосипедист, придружен от ученик с ролери, демонстрираха как най- безопасно, здравословно и екологично се пристига в училище.
       Проведе се състезателна игра „Нареди пъзела“ с участници от публиката: Обърнати части от пътни знаци трябваше да се наредят и да се посочи предназначението им.
       Проведе се състезателна игра с велосипедисти, които след светлинен сигнал на светофар преминаваха през релса, конуси и осморка.
       Имаше и игра с публиката – викторина.
В края на часа учениците отправиха предложение до директора на училището и  до кмета на селото да се поставят на две места пешеходни пътеки, тъй като се затруднява безопасното  придвижване на ученици и учители до училището.

         2.Маркиране на пешеходни пътеки

       Ден преди откриване на новата учебна година – на 14.09.2017 г. – ученици, подпомогнати от служители на Кметство, с. Драгиново, маркираха пешеходни пътеки пред входа на училището.

         3.Провеждане на беседа с участието на служители от РУ на МВР- Велинград на тема: „Кой къде и как се движи“

          На 21.11.2017 г. учениците от VIII a и VIII б клас се срещнаха със служители на РУ на МВР, гр. Велинград, които разясниха на осмокласниците техните права и задължения като участници в движението по пътищата.

         В проведените инициативи се включиха 116 ученици от VI и VIII клас, 5 класни ръководители, ръководството на училището, служители на кметство с.Драгиново, служители на РУ на МВР- Велинград.
        Учениците проявиха интерес и желание по-често да се провеждат такива инициативи. Включиха се активно с подготовката и провеждането на интегрирания урок. Изработиха постери, табели, знаци и сигнални стикери по дрехите и раниците. Доволни са от срещата със служителите на реда и с кмета на селото, когото ангажираха при предстоящото през пролетта ремонтиране на основния път до училището да се маркират пешеходните пътеки на местата, където се затрудняват да пресичат.

          Наградата на СУ „Методий Драгинов” бе връчена от г-жа Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката и г-жа Ваня Кастрева – началник на РУО – София.

Награди БДП   Награди БДП

          Г-жа Дуня Бошнакова, директор на училището, благодари на журито за високата оценка на кампанията и каза, че това, което е мотивирало екипа да кандидатства за Годишните награди, е призивът на организаторите всеки да сподели своя опит, колкото и скромен да е той. Г-жа Бошнакова каза, че ако всяка детска градина и всяко училище направи поне малка крачка за подобряване безопасността на движението по пътищата, то всички заедно ще допринесем за намаляване на стряскащата статистика.

       „Годишните награди за пътна безопасност” се връчват от 2011 година. Организаторите на конкурса подчертават, че поощряването на инициативи, свързани с безопасността на пътя, ще помогне за намаляването на жертвите и пострадалите при катастрофи.

 

Публикувано на 31.01.2018