СОУ "Методий Драгинов"

Училищен вестник

Клуб „Семейни и календарни празници” по проект УСПЕХ 2014-2015 г.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Клуб „Семейни и календарни празници проведе своята дейност в рамките на 40 часа. В клуба учасваха 12 ученици от пети клас.Дейността на клуба беше подчинена на следните цели:

   Дейността на клуба започна със запознаването с целите и задачите на ИИД и с представяне на участниците. Сбирките се провеждаха по предварително изготвен график и на определена тема.
   Дейността на участниците беше свързана с проучване на местни традици и ритуали, свързани с празниците Димитровден и местния пролетен празник Кърчибук. По случай Коледа и 8 март учениците изработиха картички, а по случай Баба Марта показаха уменията си в изработването на мартенички.За развиване уменията и сръчността на децата и за изграждане у тях на естетически вкус важна роля изиграха занятията, на които бяха изработени постери със снимки / „Аз и моето семейство” и „Сватбата на моите родители”/. За формиране на естетически вкус у децата голямо значение имаха занятията, на които те бяха запознати с изкусвото за опаковане на подарък и за подреждане на цветя в букет. Специалист в областта на хотелиерството и ресторантьорството запозна учениците с начините за подреждане на празнична трапеза и им предложи различни идеи.
   В общинската ритуална зала, гр. Велинград, те научиха интересни неща за сватбения ритуал, а на друго занятие разучиха стъпките на правото хоро и ръченицата.
   На Баба марта учениците зарадваха възрастните хора от дома за възрастни „Ела” в гр. Велинград с изработени от тях мартенички.
   На представителната изява оживяха местните традиции и ритуали, свързани с пролетния празник Кърчибук. Гости бяха представители на ръководството на училището, много родители и ученици.
   С това занятие приключи дейността на клуба за 2014-2015 година.

 

Ръководител на клуб „Семейни и календарни празници: М Цопанова

  

 

 

Публикувано на 1.04.2015