СОУ "Методий Драгинов"

2013-2014 учебна година

Училището придобило нов облик разтвори врати на 16.IX 2013 г. за да посрещне за пореден път ученици и учители.
Денят започна с литературно музикална програма. Най-развълнувани от всички отново бяха първокласниците. Учители на първите  класове за тази  учебна година са: В. Радичев, Д. Обретенова и Я. Спасова.
През месец октомври наши колеги бяха изпратени на едноседмично обучение по проект „Квалификация на педагогическите специалисти“ в гр. Пещера.
Работата по проект УСПЕХ продължава и през тази учебна година. За първи път ученици от начален етап са включени в националната програма „С грижа за всеки ученик“.
Денят на народните будители бе отбелязан с тържество подготвено от осмокласниците.
В началото на месец ноември за учителите и помощният персонал ръководството на училището организира  екскурзия до Унгария – Будапеща и Сърбия - Белград.

През месец декември по традиция в училището се поведоха много конкурси, посветени на предстоящите празници Коледа и Нова година (най-красива сурвачка, картичка, рисунка, най-добри стихотворение, разказ, есе). Голяма част от учениците се включиха в конкурсите и представиха свои творби. Победителите бяха наградени. В навечерието на празника за всички бе организирана празнична дискотека.
Квалификацията на педагогическите специалисти продължи през цялата учебна година. Общият брой на учителите повишили своята квалификация е 29. На ежегодните олимпиади, които се провеждат през месеците януари, февруари наши възпитаници постигнаха високи резултати и се класираха на областен кръг. Седмокласничката Джейлян Садъкова се отличи с високи постижения.
Учениците от четвърти клас взеха участие в Националната олимпиада „Знам и мога“, като шест от тях се класираха на областен кръг, където показаха много добри резултати.
Голяма част от представителните изяви на групите работещи по проект УСПЕХ бяха организирани в училището, а някои от тях взеха участие в юбилейните чествания.
Гордост за нас е, че ученичката Ангелина Мадина с ръководител г-жа Венера Тодорова получи награда от Международния конкурс „Зелена планета“.
През тази учебна година за клас на годината бе избран 7. в клас с ръководител г-жа Миглена Садъкова, като наградата им бе осигурена от училищното настоятелство – двудневна екскурзия до гр. Банско.
Продължиха изявите и на нашите ученици танцуващи в клуб „Импулс“.
От началото на втория учебен срок в училището започна трескава подготовка за предстоящия 100-годишен юбилей. Бяха сформирани екипи, които работеха по предварително изготвен план. Една част се заеха с изготвянето на проект за подобряване на зелените площи в училищния двор. Под ръководството на г-жа В. Тодорова и г-жа Соня Тоскова бяха засадени сто рози от учителите и беше направен красив надпис от цветя. Учителите от началния етап изработиха тематични табла с рисунки и апликации, които красят коридорите в училището.
Втори екип се зае с изготвянето на табла на които чрез снимки да бъде показана в хронологичен ред историята на училището от създаването му до наши дни. Ръководителят на екипа г-жа Дуня Бошнакова заедно с г-жа Мариана Радева и г-жа Медиха Мазълова и Асен Садъков се погрижиха за събирането на необходимите материали.
За декорацията на фоайеото отговаряше екип състоящ се от Мария Водева, Елеонора Кавармова, Иванка Маврова, Василка Вецова.
За рекламните материали (покани, папки, магнити, тениски и  красивите надписи в училището се погрижиха Емилия Тахчиева, Еми Чикерова, Мариана Радева, Албена Бушнакова, Маргарита Дженева и Ахмед Юруков.
Беше подготвен юбилеен брой на училищния вестник „Училищен звънец“. Материалите публикувани в него бяха подготвени от Дуня Бошнакова, Мария Цопанова и Миглена Садъкова.
Увлечени в подготовката за юбилея колегите не усетиха как настъпи месец май.
На 9 май започна НВО за учениците от четвърти клас. Учениците показаха добри резултати.
На 12 май започна седмицата посветена на юбилея на нашето училище.
Програмата беше следната:
12.05.2014 г. (понеделник) – „Среща на поколенията“. Откриване на изложби, посветени на юбилея. Този ден бе особено вълнуващ. В училището дойдоха бивши директори, учители и възпитаници. Някои от тях на преклонна възраст с умиление разказваха за дните в които са работили в това училище. Със сълзи на очи споделиха радостта и вълнението си да бъдат отново тук. Всички бяха единодушни, че училището изглежда прекрасно.
13.05.2014 г. (вторник) – Дена на таланта:  „Ние пеем, танцуваме, играем и рисуваме“. На този ден атмосферата в училището бе много вълнуваща. Двора бе изпъстрен от деца, облечени в красиви костюми – мажоретки, приказни герои, народни носии (ушити специално за юбилея). Децата показаха своите разнородни таланти пред развълнуваните погледи на своите родители и учители. Първи се изявиха мажоретките от трети клас. Под звуците на марша „Върви народе възродени“ облечени в червени костюми с жезли в ръка те представиха своя празничен марш. Учениците от първи клас зарадваха публиката с драматизация на приказката „Червената шапчица“ – съвременен вариант. Втори клас се представиха с народни танци и песни. Четвърти клас разсмяха публиката с драматизацията на приказката „Дядо Петко и баба Пена“. Заслужени аплодисменти получиха седмокласниците, които представиха съвременен вариант на приказката „Новите дрехи на царя“.
14.05.2014 г. (сряда) – спортни изяви. Най-добрите ученици в областта на спорта се включиха в организираните за случая щафетни и подвижни игри. Велосипедисти от всички класове показаха майсторски умения в състезания изискващи бързина и добра координация.
15.05.2014 г. (четвъртък). На този ден учители, ученици и гости организирано се отправиха от двора на училището към мястото, където е било първото светско училище в селото. В парка срещу джамията  под звуците на духовата музика бе открита паметна плоча. Лентата прерязаха депутатът от 42-то Народно събрание г-н Сергей Кичиков, кметът на селото г-н Бисер Кафеджиев и директорът на училището г-жа Соня Тоскова. На плочата беше положен венец.
Терасата на хотел „Сарай“ бе празнично украсена и се превърна в сцена на която се представи богата програма. Водещи на събитието бяха г-жа Мария Водева и г-н Мустафа Налбантов. Първи се изявиха малчуганите от ЦДГ „Пролет“. С изящния си танц на цветята и пчеличките те спечелиха аплодисментите на публиката. Свои танци представиха клуб „Импулс“ и клуб „Танцувай с мен“. Актьорското си майсторство демонстрираха седмокласниците от Театрално студио, като представиха пиесата „Криворазбраната цивилизация“. Специални гости бяха невероятните изпълнители от „Фамилия Тоника“ Впечатлени от селото, неговите жители и ученици те дадоха всичко от себе си и изпълниха най-добрите си хитове. Развълнуваната публика пееше и танцуваше заедно с тях. И в този момент от три посоки се появиха ученици носещи факли, облечени с тениски подготвени специално за юбилея с надпис „100 години СОУ „Методий Драгинов“. Гледката на факелното шествие предизвика възторг и бурни аплодисменти от страна на публиката.
16.05.2014 г. – „Сто години път към мъдростта и знанието“.
Този последен ден от юбилейната седмица започна с посрещане на гости в училището. Специални гости бяха д-р Мустафа Хаджи – главен мюфтия на мюсюлманите в Република България, г-жа Мукадес Налбант – заместник министър на образованието, г-н Сергей Кичиков – депутат, г-жа Валентина Кайтазова – началник на РИО – Пазарджик, г-жа Илиана Петрова – старши експерт, г-н Бисер Кафеджиев – кмет нас. Драгиново, директори на училища от община Велинград, бивши учители и ученици.
След тържествено вдигане на знамената в специално изработена паметна плоча бе запечатана капсула на времето, която ще бъде отворена от идните поколения след 20 години. Тази плоча бе изработена и поставена от майстор Осман Шарков.
На гостите бе предоставено време да разгледат училището и селото
Програмата за деня продължи с празничен заключителен концерт, който се състоя в читалище „Методий Драгинов“. При посрещането в читалището гостите получиха подарък – папка, вестник и магнит.
Водещи на програмата бяха Мария Водева и Мустафа Налбантов. Те приветстваха гостите и дадоха думата на директора г-жа Соня Тоскова, която отправи поздравителна реч. Последваха поздравления от гостите, като някои от тях връчиха подаръци за училището (два мултимедийни проектора, часовници и много цветя). Гостите имаха удоволствието да наблюдават едновременно с музикалната програма и презентация отразяваща историята на училището от създаването му до наши дни, която бе изготвена от г-н Милен Налбантов.
Програмата представиха възпитаници на нашето училище, като вниманието на публиката бе приковано от невероятните гласове на прекрасните момичета от трио „Сопрано“.
Кулминацията на вечерта бе празничната заря .
След това всички гости бяха поканени в ресторант „Арапов“. Там бе подготвен кетъринг и бе разрязана празнична торта. Така приключиха честванията по случай юбилея на училището.
Специални благодарности за спонсорите по случай юбилея: г-н Юлиян Мазълов, г-н Сайфо Арапов, г-н Свилен Атипов, г-н Албен Бакърджиев, г-н Стефан Гуджов, г-н А. Алендаров (Чико), г- Сергей Кичиков, ЕТ „Том и Нези“ – Тома Пачалов, г- Мавров.
Честта да работят в Средно общообразователно училище „Методий Драгинов“ по време на неговия 100-годишен юбилей имаха:

 1. Соня Т. Тоскова – директор
 2. Мустафа Ахм. Налбантов – ПДУД
 3. Юлия Н. Радкова – ПДУТД
 4. Димитър Ас. Садъков – педагог. Съветник
 5. Велко Н. Радичев – старши учител
 6. Димитрия Мл. Обретенова – старши учител
 7. Янка К. Спасов – старши учител
 8. Мими Д. Карова – Старши учител
 9. Ибриям Ахм. Налбантов – главен учител
 10. Анна Ил. Якимова – старши учител
 11. Мария Кр. Аршинксова – старши учител
 12. Емилия М. Тахчиева – старши учител
 13. Албена Йос. Бошнакова – старши учител
 14. Светла П. Белева – старши учител
 15. Юлия Ас. Тахчиева – старши учител
 16. Димитър С. Райчев – старши учител
 17. Гергана Ал. Манушова – старши учител
 18. Венера П. Тодорова – старши учител
 19. Дуня М. Бошнакова – главен учител
 20. Мария Т. Водева – учител
 21. Сталинка В. Пещерска – старши учител
 22. Ели Г. Боянова – старши учител
 23. Любка П. Папаркова – старши учител
 24. Миглена Ал. Садъкова – старши учител
 25. Мария Ив. Цопанова – старши учител
 26. Еми Осм. Чикерова – старши учител
 27. Иванка Н. Маврова – старши учител
 28. Асен Д. Садъков – младши учител
 29. Мариана Г. Радева – старши учител
 30. Милен М. Налбантов – старши учител
 31. Цветелина Ив. Шуманова – младши учител
 32. Роза Д. Кафеджиева – старши учител
 33. Елисавета Ив. Кавармова – младши учител
 34. Василка Ас. Вецова – РКК
 35. Емине М. Болутова – учител
 36. Тошко Ив. Ланджов – старши учител
 37. Маргарита М. Дженева – старши учител
 38. Ахмед Ас. Юруков – учител
 39. Елена Ив. Водева – главен възпитател
 40. Славчо Г. Джиев – старши възпитател
 41. Елка Анг. Бозаджиева – старши възпитател
 42. Биляна С. Касапова – старши възпитател
 43. Атина Ас. Перчинкова – старши възпитател
 44. Алиш С. Чаушов – старши възпитател
 45. Мильо М. Келчов – старши възпитател
 46. Медиха М. Мазълова – младши учител
 47. Милош Ц. Баръмов – счетоводител
 48. Божидар Д. Садъков – завеждащ АСЧ
 49. Мустафа М. Радков – касиер домакин
 50. Мильо М. Шарков – раб. Поддръжка
 51. Малин М. Манушев – раб. Поддръжка
 52. Мустафа Осм. Келчов – охранител
 53. Залихе С. Гуджова – чустачка
 54. Айше Осм. Шаркова – чистачка
 55. Фатиме М. Арнаудова – чистачка
 56. Джемиле С. Мазълова – чистачка
 57. Капка Др. Баръмова – чистачка
 58. Соня Б. Алендарова – чистачка
 59. Росица Ст. Баръмова – чистачка
 60. Елка В. Мазълова – ресурсен учител
 61. Диана Б. Петкова – ресурсен учител
 62. Десислава Б. Караилиева – ресурсен учител

Тук е мястото да цитираме думите на г-жа Соня Тоскова:
„100 години сме част от историята на с. Драгиново!
100 години се е градила историята на нашето училище!
100 години просветлителска тадиция е даваа четмо и писмо на хиляди деца, преминали през училището ни и оставили частичка от  себе си!
100 години съхранени традиции и приемственост!
100 години юбов към професията и новаторството!
100 години – и столетно, и младо, и вечно.“

 

На проведените ДЗИ заедно с дванадесетокласниците дневна форма на обучение се явиха и зрелостниците от СФО.
На 24.05.2014 г. малките първокласници получиха удостоверенията си за завършване в исторически музей „Вела Пеева“, гр. Велинград.
На 31.05.2014 г. приключи учебната година за учениците от начален етап.
В края на месец юни бе закрита учебната година. Ва комплекс „Амос“ тържествено получиха документаите си за завършено образование осмокласници и дванадесетокласници.

Записали: Емилия Тахчиева и Юлия Тахчиева

Бележки и коментари

Можете да разгледате и снимките от юбилейните тържества.