СОУ "Методий Драгинов"

2010-2011 учебна година

Ранното утро на 15.IX. 2010 год. училищният двор отново бе изпълнен с детски смях и глъч. Развълнувани, учениците прииждаха, понесли пъстри букети от цветя. С не по-малко вълнения в училището ги очакваха техните учители. Първият учебен ден започна с тържествена програма, подготвена от учениците от първи и пети клас. специални гости на тържеството бяха г-н Ангел Даскалов – народен представител, г-жа ВАНЯ Минкова – зам. областен управител, г-н Ахмед Налбантов – председател на училищното настоятелство, г-н Бисер Кафеджиев – кмет на селото, Директорът на училището, г-жа Соня Таскова, приветства всички присъстващи и произнесе кратко слово.
През лятото за стаите на трите първи класа бе закупено ново обзавеждане, включващо нови масички и столове за учениците и нови бюра за учителите. Освен това кабинетът по математика на втория етаж бе ремонтиран и преустроен в кабинет по информационни технологии. Бяха закупени нови бюра, столове, компютри и монитори с плосък екран.
През тази учебна година в учителския състав настъпиха следните промени:

  1. Гинка Николова, преподавател по география, бе пенсионирана.
  2. Госпожа Юлия Радкова бе назначена за помощник-директор.
  3. Бяха назначени Светла Борисова – учител по математика, Светла Кадьова – учител по информационни технологии.

На 6.Х.2010 г. децата от нашето училище, членове на клуб „Приятели на книгата“, поканиха децата от центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) гр. Велинград и им представиха специално подготвена програма. Тя включваше драматизация на приказките „Пепеляшка“, „Най-хубавите ръце“, забавни стихове и песни. За почерпката на децата се погрижиха спонсорите Албена и Руси Пелтекови и Стефан Гуджов. Специални пакети с лакомства получиха 18-те деца от центъра.
За първи път в училището бе въведена самостоятелна форма на обучение, даваща възможност на много хора да продължат прекъснатото си образование и да завършат желаната от тях степен.
Учениците от СОУ „М. Драгинов“ решиха да се включат по-активно в училищния живот, учредявайки ученически съвет с председател М. Атипов (10 клас) и членове -  представители на всяка паралелка от 5. до 10. клас.
В края на октомври за училищния колектив бе организирана екскурзия до Република Турция (Истанбул, Одрин). Многовековната история и богата култура на турската столица оставиха незабравими спомени за всички.
По традиция на 01.11.2010 г., Деня на народните будители, бе изнесена литературна програма.
Учителите от начален етап бяха зарадвани от възможността да посетят обучителен курс на тема „Първи стъпки с офис пакет Microsoft 2007“.
Учениците и учителите от училището проявиха желание да се включат в благотворителната кампания на TV предаване „Великолепната шесторка“, като за целта бе събрана не малка сума.
Декември премина в треската подготовка за новогодишното тържество, на което бяха наградени победителите от традиционните празнични конкурси.
Като новогодишен подарък ръководството на училището връчи по един преносим компютър на учителите от всеки випуск с цел улесняване и разнообразяване на УВП. Освен това класните стаи на 2., 3. и 4. Клас бяха обновени с нови масички, столове и бюра. За уюта в стаите допринасят и новите пердета.
Имахме удоволствието да бъдем зрители на изявите на възпитаниците от две музикални школи – „Г. Брегов“, гр. Пазарджик и Велинградската школа.
И тази година подобаващо бе почетена паметта на Апостола Васил Левски.
На 01.03.2011 г. училището бе изпъстрено благодарение на десетки малки трудолюбиви ръчички с разнообразни мартенички.
Училището може да се похвали с активното участие на учениците в олимпиадите и най-вече с отличното представяне на Манка Налбантова, достигнала национален кръг. Повод за гордост стана и футболният ни отбор, спечелил трофея в общинския турнир.
Патронният празник бе отбелязан с организирането на спортни мероприятия – маратон и щафета.
Читалищната зала едва побра желаещите да бъдат зрители на тържеството по случай празника 24-ти май, в което бяха включени ученици със СОП.
Националното външно оценяване на учениците от 4. и 7. клас бе организирано и проведено на ниво. Учениците се представиха добре. Тук е мястото да отбележим завидния успех на Манка Налбантова, ученичка от VII „б“ клас, с отлични оценки. По този повод педагогическия съвет взе решение тя да бъде награден с летен лагер.
В началото на юни на четвъртокласниците бяха връчени удостоверенията за завършена начална степен от г-жа Соня Тоскова.
Учениците от 2. до 9. клас бяха приятно изненадани с екскурзии с образователни и интересни маршрути из цялата страна.
На 25.06.2011 г. в гр. Банско се състоя семинар на тема „Работа в екип“, на който присъства целият колектив
В началото на юли и осмокласниците получиха своите свидетелства за завършено основно образование.
През месец август наши гости бяха самодейци от гр. Септември и с. Акюрен – република Турция. Представиха програма пред жителите на селото и посетиха училището ни. Директорът на тяхното училище и музикалните ръководители се срещнаха с г-жа Тоскова и помощник-директорите, като споделиха опит и обмениха идеи. В края на месеца нашите хористи и танцьори върнаха визитата като взеха участие на фестивала в гр. Силиври.

Записали: Емилия Тахчиева и Юлия Тахчиева

Бележки и коментари