СОУ "Методий Драгинов"

1998-1999 учебна година

Традиция стана по най-тържествен начин в присъствие на родители, ученици и представители на обществеността да се открива на 15 септември Новата учебно година. Този път имаше много вълнение на учениците, преминали в по-горни класове, но най-щастливи бяха тези, коти за първи път прекрачваха  прага на родното училище. Гордост и вълнение изпитваха и родителите, бивши възпитаници, и учителите, повели малките палавници и трудолюбивите чистачи. Всички те бяха приветствани от училищното ръководство с „Добре дошли!“
От 1 септември за помощник-директор е назначена Рая Мазълова, специалист по педагогика и история.
Училището като цяло не остана изолирано от обществено-политическия и икономически живот в селото, в общината и страната. И учителите, и учениците се намираме ежедневно под непосредственото въздействие на проблемите, предимно от финансов характер: от 16.IX. до 22.X. токът на училището  беше отрязан заради неразплатени сметки, закупуваме на кредит най-необходимите материали за учебния процес, постоянно търсим съдействието на едноличните търговци Албен Бакърджиев и Юлиян Мазълов. Но това бяха проблеми предимно за училищното ръководство. Независимо от трудностите, успяхме да създадем нормални условия на работа, водеше се нормален учебен процес, без да сме прекъсвали нито ден през студените зимни дни и резултатите са добри окончателно е решен въпроса с отоплението, а това пък доведе до подобряване озеленяването вътре в сградата, увеличават се и насажденията в училищния двор. Училището има добър вид и всичко това е дело на всички, работещи в него, защото колективът дава облика на учебното заведение.
На 7 и 8.Х. се проведе училищен турнир по футбол между учениците от началните класове, между петите и шести класове и отделно между седмите и осми класове. Децата са доволни.
По наше искане от 9.XI. се пуснаха два допълнителни автобуса в разписанието от Драгиново за Велинград: 12:30 часа и 13:30 часа. Смятаме и това за извоювана победа в тези времена.
На 24 март Западноевропейската организация НАТО започна въздушни удари срещу Съюзна република Югославия – наша западна съседка. В началото 45 самолета, а след месец 1000, пускат смъртоносния си товар всяка нощ. Седем ракети паднаха и в България, една от които в София. В училището правим тренировки за евакуация при природни бедствия и въздушни нападения.
15 юни – последен ден от учебната година, а на 19 юни при тържествена обстановка в големия читалищен салон се раздадоха свидетелствата на „Випуск 99“, завършващи основното си образование.
На 5 юли 1999 г. се извърши деноминация на българския лев – парична реформа, според която се зачертават трите нули, т.е. 1000 лв = 1 лев нови пари. До края на годината ще бъдат в обръщение новите и стари парични знаци.
На 11 август станахме свидетели на слънчево затъмнение, което най-добре беше изразено край Балчик и Шабла. Децата го гледаха за първи път, но по-възрастните имаха щастието да наблюдават този природен феномен и през 1961 г.
През учебната 1998/99 г. училището постигна добри резултати, дело на колектива отдолу до горе. Необходимо е и в бъдещата работа да се проявява такт и умение, творчество и професионализъм, регулирани човешки взаимоотношения тесни контакти с родителите и голяма обич към децата.

Записал: Милен Налбантов

Бележки и коментари